Sunday, October 7, 2012

cuti,cuti,cuti.

Kebiasaan student bila daftar semester baru dan dapat jadual jer,mula la yang membuat tenungan mata yang tajam ke arah tarikh cuti dan berdoa agar hari itu datang secepat mungkin.mungkin ada yang dah tempah tiket untuk balik bercuti.amboi~~

Tetapi bila sedang bercuti,mulala nak update status facebook "ala,,boringnya cuti lama2" "cuti yang membosankan" "cuti ni asyik bergaduh dengan adik jer".aik?boring ke?mana semangat nak cuti?

Oleh kerana itu,saya ada sedikit tip(ke tips?) dan ingin kongsikan untuk kita yang sedang bercuti.

Pertama.
 Membaca bahan ilmiah sebagai makanan(chiken chop) untuk rohani.Mungkin ada antara kita yang masa study tak sempat pun nak membaca buku-buku ataupun artikel yang diluar bidang yang kita duk study,contohnya,buku-buku agama,artikel kat website(langitilahi,anglepakaigucci and bla bla bla).Maklumlah study rajin sangat sebab semuanya nak dapat pointer bagus sampai tak ingat nak mentarbiahkan diri.Hello~nak pointer je ke yang bagus?

Kedua.
 Membuat kebajikan untuk keluarga,"bang..kita kena bagi duit eh kat keluarga kita?".erk.Bukan itu maksudnya,kebajikan samala dengan menolong.Apa salahnya kita balik jarang-jarang kita menolong mereka terutamanya kedua ibubapa kita.adik..abang..kakak tu..kat kolej boleh pula buat kerja-kerja amal..takkan untuk keluarga tak boleh kot~hehe(suka jahat)

Sedikit bukan?seperti yang saya janjikan lah.Insyaallah dua cara itu mengurangkan keboringan anda tahap gaban.Mungkin banyak lagi perkara yang bermanfaat yang bisa kita lakukan ketika bercuti dan itu anda fikirlah sendiri,kuasa ditangan anda.Ma'assalamah.

"Manusia yang baik pada manusia tapi tidak baik pada pencipta manusia ia bukan orang yang baik" -Ustaz Pahrol
                                                                                                             


 











1 comment:

nick md mounier said...

rajin2 tohok sapoh..pokok hok besar2 tu tebe la awal2