Monday, April 26, 2010

kisah seorang guru

kisah bermula ketika aku sedang membantu cg.kasmah mengira kertas soalan peperiksaan..perbualan dimulakan oleh cg.

cg-sayo suko la awok g darul quran nabil..sejuk hati..dulu ada sore pelajar sayo..saya ingat lg kata2 dio,"sayo ngapa quran ni cg,senangkan diri saya..keluarga dan masyarakat".

aku menahan sebak didada..tambah2 ni hari last aku di sekolah..maka cg pom terus dengan ceritanya sambil membilang kertas.

cg-sayo g mekoh buat haji dulu..ketika di arafah..semua ore solat berjemaah..tok imam di depan tu anok murid sayo.namo dio amin..selepas solat..ore hok dok tepi sayo ni semua pakat puji sedap suara amin tuh.saya pun rasa bangga la.selepas semuanya selesai..sayo pom g jupok dio..sayo dalam keadaan sebak oyak dio..dulu saya mengajar awak dihadapan..loni..awok plok dok depe sayo jd tok imam..pahtu..amin pom oyak ko sayo.."cg..walaupun harini sayo jd imam..tapi cg sentiasa di hadapan saya".

mungkin sesiapa yang baca crita ini tidak fahamkan..tapi bg aku..penuh maknanya..satu cerita yang boleh dijadikan penyunting semangat..wahhh~~haha

"oh ho..aku kini rindu..pada satu nama yang berjasa..tuhan beri kekuatan..untuk mendidikku selamanya..ku pohon..restu kasihmu..ampunkanlah guru2ku"

3 comments:

eida said...

semoga berjaya nabil..sebok baca cerita cgu enta...

assabakie said...

tq da...
ana hokd dengar lg la sebok~~
hehe

Farhan said...

ckgu cito dah ari tu. touching~ wuwuwu